Aveti intrebari ? nu ezitati sa ne contactati

  • Seriozitate!
Vezi toate articolele

Munca la domiciliu

30 ianuarie 2017

In contractul de munca la domiciliu, pe langa clauzele esentiale speciale, trebuie cuprinse si clauzele obligatorii, comune pentru orice contract individual de munca. 

Conform articolului 109, contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai în formă scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele: 

a) precizarea expresa ca salariatul lucrează la domiciliu; 

b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului; 

c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dups caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeazs in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Fara inscrierea expresa a elementelor de mai sus – un contract de munca la domiciliu poate fi lovit de nulitate, sau cel putin clauza de desfasurare a muncii la domiciliu este lovita de nulitate. 

Specificul muncii la domiciliu este dat de locul muncii ceea ce  determină o alta particularitate a unui astfel de contract, si anume programul de lucru, care nu se stabileste de catre angajator ci de salariatul respectiv.

Salariatul, care are un contract de munca cu desfasurare la domiciliul, este obligat sa permita accesul angajatorului sau, ori a unei persoane delegate de acesta pentru a efectua controlul muncii depuse, potrivit programului stabilit in contract.

Verificarea de catre angajator a activitatii salariatului nu presupune neaparat controlul la domiciliul salariatului, ci se poate realiza si prin intermediul tehnologiei informatiilor, prin solicitatea de informatii telefonice, etc.

Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului. 

Desi contractul de munca la domiciliu are ca element esential prestarea muncii la domiciliu, acesta nu exclude prezentarea salariatului la sediul angajatorului, cand situatia o impune si partile convin in acest sens, ajungandu-se astfel la folosirea unui mix între munca la domiciliu şi cea la sediul angajatorului.

Contractul cu munca la domiciliu poate fi incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, cu program normal sau partial de lucru.

Efectuarea de catre salariat a muncii la domiciliu nu exclude obligatia angajatorului de a acorda angajatului în mod obligatoriu si gratuit: echipament de lucru, echipament individual de protecţie, dacă se impune, precum și materialele igienico-sanitare, sau a indeplinirii conditiilor de securitate si sanatate in munca.

 

Articole & Noutati

28 iulie 2022
Impozitare contracte de munca part-time, de la 01.08.2022

Incepând cu data de 01.08.2022, pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri dintr-unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât valoarea unui salariul minim brut intreg, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii si sanatate) la […]

Mai multe detalii
2 octombrie 2021
Limita sponsorizari

Daca o firma doreste sa faca un contract de sponsorizare cu un ONG si sa beneficieze de scaderea din impozit a sumei sponsorizate, primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa verifice daca acel ONG este inscris in Registrul Entitatilor si unitatilor de cult: https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/ Pentru microintreprinderi limita este de: 20% din impozitul […]

Mai multe detalii
8 mai 2021
DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE

Informare pe scurt: S-a introdus o noua obligativitate legala PENTRU ADMINISTRATORUL/ASOCIATII societatilor comerciale – si anume: depunerea DECLARATIEI PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE. Aceasta declaratie trebuie depusa in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare. Declaratia resprectiva se completeaza si se depune la ONRC insotita de o cerere. Amenda pentru nedepunerea in […]

Mai multe detalii

CONTABILITATE LA #SUPERLATIV

ACCES CONSULT CONTAB SRL
Str. Constantin Radulescu Motru nr 23, bloc 35, Scara 2, etaj 4, ap 52, interfon 52, sector 4, Bucuresti
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram