Referitor la categoria clientilor incerti, dubiosi, rau-platnici sau in litigiu, in practica ne putem confrunta cu urmatoarele trei situatii posibile:
1) In cursul unui exercitiu financiar, un debitor introduce din proprie initiativa cererea de intentie pentru intrarea in faliment, instanta emite hotararea de inchidere a procedurii de insolventa definitiva si aceasta ramane definitiva si irevocabila pana la data de 31 decembrie a anului curent.
Datorita procedurii simplificate de declarare in stare de faliment si de pronuntare a hotararii definitive si irevocabile, se poate intampla ca debitorul caruia i s-a livrat un bun
sau i s-a prestat un serviciu sa fie declarat in faliment in cursul aceluiasi an calendaristic prin depunerea din proprie initiativa a cererii introductive a intentiei de intrare in faliment.
In aceasta situatie, neincasarea creantei de la acel debitor nu mai poate fi considerata un eveniment ulterior datei bilantului.
In acest caz, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile primite, furnizorul procedeaza la emiterea facturii de ajustare a bazei de impozitare si, implicit, a TVA colectate.
In baza facturii emise, creditorul efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
in negru:
4118 = 4111
Clienti incerti si in litigiu Clienti
in rosu:
4118 = %
Clienti incerti 701..........708
si in litigiu Venituri din vanzarea
produselor finite
....................
Venituri din activitati diverse
4427
TVA colectata
Acelasi efect contabil si fiscal s-ar obtine si in situatia in care s-ar efectua urmatoarele doua inregistrari contabile:
· inregistrarea pe cheltuieli a bazei de impozitare TVA ajustate:
- in negru:
654 = 4118 (baza de impozitare a TVA)
Pierderi din creante Clienti incerti si in litigiu
si debitori diversi
in rosu:
4118 = 4427
Clienti incerti si in litigiu TVA colectata
· inregistrarea pe cheltuieli a soldului debitor neincasat al contului 411:
- in negru:
% = 4118
Clienti incerti si in litigiu
654
Pierderi din creante
4427
TVA colectata
2) Inainte de efectuarea formalitatilor de inchidere a exercitiului financiar, caracterul incert al creantei se poate consemna in Procesul-verbal de inventariere anuala prin care se propune trecerea sumelor neincasate din contul de clienti in contul de clienti incerti si in litigiu.
Inregistrarea contabila se face prin utilizarea formulei:
4118 = 4111
Clienti incerti si in litigiu Clienti
Prin referatul intocmit de comisia centrala de inventariere, daca sumele aferente clientilor neincasati este mult prea mica astfel incat nu s-ar justifica recuperarea in instanta a debitelor, se poate propune scoaterea din evidenta a clientilor incerti, dubiosi, rau-platnici fara alte formalitati, prin inregistrarea acestora direct pe cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.
Trecerea pe cheltuieli de exploatare se face pe baza deciziei conducatorului firmei fara a introduce actiune in instanta. Pentru inchiderea contului de clienti neincasati se efectueaza inregistrarea contabila:
654 = 4118
Pierderi din creante Clienti incerti si in litigiu
si debitori diversi
Intr-o astfel de situatie, clientii incerti, dubiosi sau rau-platnici sunt scosi din evidenta contabila fara a mai fi evidentiati in bilantul contabil al exercitiului financiar in curs.
Retineti!
Aceasta decizie a conducatorului firmei nu are influente asupra bazei de impozitare a TVA deoarece, in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, nu poate fi ajustata baza de impozitare a TVA.
3) Prin referatul intocmit de comisia centrala de inventariere, se constata riscul de neincasare la scadenta a sumelor datorate de diversi clienti pentru care s-a deschis procedura de insolventa, ulterior livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii. In aceasta situatie, clientii cu probleme sunt evidentiati distinct, prin aceeasi formula contabila:
4118 = 4111
Clienti incerti si in litigiu Clienti
Pentru creantele cu probabilitate mare de neincasare se poate inregistra o ajustare pentru deprecierea creantelor, in baza formulei contabile:
6814 = 491
Cheltuieli de exploatare Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru creantelor clienti
deprecierea activelor circulante
Retineti!
Ajustarea pentru deprecierea creantelor nu are influente asupra bazei de impozitare a TVA deoarece reprezinta doar o operatiune contabila de evaluare a creantelor la valoarea probabila de incasare a acestora, fara a reprezenta ajustarea unei operatiuni economice.
In situatia prezentata, in anul imediat urmator inchiderii exercitiului financiar, creditorul poate intra in posesia unei hotarari judecatoresti de inchidere a procedurii de insolventa. Daca aceasta hotarare ramane definitiva si irevocabila, creditorul poate sa ajusteze baza de impozitare a TVA aferente facturii neincasate, incepand cu data pronuntarii respectivei hotarari.
Ajustarea se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus care se inregistreaza d.p.d.v. contabil in rosu:
4118 = %
Clienti incerti si in litigiu 701..........708
Venituri din vanzarea produselor
finite
Venituri din activitati diverse
4427
TVA colectata
Inregistrarea in rosu pe venituri de exploatare conduce implicit la pierderi care sunt admise d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil asa cum se reglementeaza prin art. 21 alin. (2) lit. n) pct. 1: pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri: 1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;.
Retineti!
Spre deosebire de legislatia privind TVA, in sectiunea din Codul fiscal care reglementeaza impozitul pe profit nu se prevede in mod expres obligativitatea existentei unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile