Zilele de concediu de odihna neefectuate in anul in curs pot fi, prin exceptie, efectuate si in anul urmator insa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (Codul Muncii, art. 146, alin. 2-3).
In cazul in care concediul de odihna nu a fost efectuat, indiferent de motivele invocate, niciuna dintre parti nu are dreptul de a solicita, respectiv de a acorda echivalentul in bani al zilelor de concediu neefectuate; compensarea in bani a acestor zile fiind posibila si obligatorie numai la incetarea contractului individual de munca.
Potrivit articolului 148 din Codul Muncii (leagea 53/2003), un angajat are dreptul la minimum zece zile lucratoare de concediu neintrerupt indiferent de tipul de programare (individuala sau colectiva), doar programarile individuale fiind limitate in privinta perioadei maxime, aceasta fiind de trei luni.
Legea prevede insa ca angajatul poate fi rechemat din concediu intr-o situatie de urgenta sau forta majora, caz in care „angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna”. De asemenea, concediul de odihna poate fi intreupt si la cererea salariatului, „pentru motive obiective”.
Art. 148 din Codul muncii prevede ca efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarile se pregatesc la sfarsitul anului pentru anul urmator si reprezinta documente obligatorii solicitate de inspectorii de munca.
Pentru a afla zilele de concediu de odihna de care poate beneficia un salariat se procedeaza astfel: in functie de perioada in care acesta a lucrat, se va imparti numarul de zile de concediu allocate conform contractului de munca la 12 luni (daca acesta lucreaza de 1 an de zile). In cazul in care acesta s-a angajat in cursul anului, se va imparti numarul de zile de concediu alocate potrivit contractului de munca, de exemplu 21 de zile, la numarul de zile calculate din perioada in care acesta a inceput sa lucreze pana la sfarsitul anului.
Durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate – vezi cazul contractelor de munca cu timp partial. Salariatul cu contract de munca cu timp partial beneficiaza de drepturile salariatilor cu norma intreaga prevazute de lege si totodata beneficiaza de drepturile salariatilor cu norma intreaga prevazute de contractele colective de munca aplicabile.